Mantelzorgers

Mantelzorgers worden vaak vergeten. Dit zijn meestal naaste familieleden. 9 van de 10 gevallen is dit de partner of de kinderen. Mensen vinden het allemaal heel normaal dat de familie dit oppakt. Maar de meeste vergeten dat ook deze zorg erg zwaar kan zijn. Als een client compleet afhankelijk is ben je toch 24 uur met de zorg bezig. Moet iemand naar het toilet dan moet je helpen. Wil iemand wat drinken dan moet je dat pakken en het zelfde geld met eten.

Vaak wordt dit allemaal liefdevol gedaan door de familie, maar het heeft toch een impact op hun leven hoe je het ook wend of keert. Je kan niet zomaar even lekker gaan shoppen, want je moet rekening houden dat er nog iemand thuis zit. Op visite gaan is soms helemaal niet meer aan de orde omdat het dan een complete volksverhuizing is. Iemand moet naar de auto gebracht worden. Er moet een rolstoel compleet gedemonteerd worden en in de auto gezet worden. Men moet rekening houden met medicijnen en incontinentiemateriaal. Ook moet het huis waar je heen gaat maar goed begaanbaar zijn voor invalide mensen. Kortom mantelzorgers zitten vaak ook aan huis gekluisterd. Dit betreft dan ook vaak oudere mensen. En als er dan ook nog familie en vrienden zijn die ook niet al te vaak langs komen, vereenzamen de mantelzorgers ook vaak.

                                   

Daarom vind ik het persoonlijk belangrijk om ook de mantelzorgers zoveel mogelijk te ondersteunen. Dit  hoeven vaak geen grote dingen te zijn. Even helpen met iets op te ruimen naar zolder. Of even helpen bij de boodschappen wat je dan kan combineren met je eigen boodschappen. Ik bereken hier dan ook niets voor, dit doe ik uit mijn eigen vrije wil. Omdat ik het gewoon belangrijk vind dat ook de mantelzorgers aandacht krijgen. De meeste aandacht gaat vaak uit naar de client. En als de mantelzorger nog even pech heeft krijgt hij er ook nog taken bij van de verzorgende zodat hij of zij hun werk wat makkelijker kunnen uitvoeren.

Misschien ligt het aan mij en ben ik vrij snel in dingen oppakken en even wegwerken. Of misschien ligt het aan sommige verzorgende die alleen maar datgene doen waarvoor ze betaald worden. Ik kan er helaas geen antwoord op geven. Ik weet alleen dat ik al blij wordt van een blij gezicht van een mantelzorger als je voorsteld om samen boodschapjes te gaan doen zodat het wat gezelliger is om te doen en hij of zij niet zo zwaar hoeft te tillen. Of samen even vlug wat op te ruimen zodat het weer netjes is.

Op deze pagina wil ik dan ook mijn waardering uitspreken voor alle mantelzorgers die met alle liefde hun partner, vriend of vriendin of ouders verzorgen. Ik heb groot respect voor ze!!!