Net dat beetje extra

Naast de normale ADL verzorging vind ik het persoonlijk erg belangrijk dat mijn clienten eruit zien om door een ringetje te halen. Dat betekend…. dat als de client zich vroeger opmaakte maar dat nu niet meer kan… ik het voor haar ga doen. Helaas gebeurd dit zeer weinig en helemaal in zorginstellingen of revalidatiecentrums.

 

Mijn cliente heeft noodgedwongen een week in een revalidatiecentrum gezeten. Ik ben daar iedere dag bij haar geweest om haar toonbaar te maken. Ik moet zeggen….. mijn hart brak!!! Na 1 dag in het centrum zag ik al verdriet in de ogen. Mensen worden daar nu niet echt vertroeteld en de belangrijke dingen voor een persoon handhaven zij niet. Bijvoorbeeld: als iemand veel knoeit met eten of drinken…. zorg dan dat de kleding beschermt is. Nu zag ik mensen met allemaal vuile kringen op de kleding. En daar zitten ze dan de gehele dag in!! Het haar kammen schijnt ook al problematisch te zijn. Ik vond het echt verschrikkelijk om daar te zijn laat staan dat daar mensen langdurig moeten zitten. Hou me ten goede, ik weet heel goed dat de werkdruk hoog is in de verzorgingstehuizen, maar hoelang duurt nu het haar kammen? Ik heb toen ik in de opleiding zat altijd gezorgd dat de mensen er netjes uitzagen. Dat is gewoon belangrijk voor deze mensen die al afhankelijk zijn van alles en iedereen. Door een goede verzorging behouden mensen hun eigenwaarde wat het belangrijkste in iemand leven is!!!

Hieronder een voorbeeld hoe  mijn cliente eruit zag toen ik haar 2 dagen niet had verzorgd omdat ze in een revalidatiecentrum zat.

                                          

Ik heb haar spullen opgehaald en ben met haar aan de gang gegaan. Na een kwartiertje zag mijn cliente er dus zo uit!!

                                          

Ik zou haast zeggen…. zoek de verschillen!!! Zoals je kan zien kan er in 15 minuten een enorm verschil zijn. En dat is nu wat ik zo belangrijk vind!! Op de eerste foto is het een vrouw die is ” weggestopt” in een revalidatiecentrum. Op de tweede foto is het een vrouw die ondanks haar ziekte er gezond en verzorgd uitziet. En DAT maakt een wereld van verschil voor de eigenwaarde van een mens. Omdat iemand oud is of een ziekte heeft wil dit nog niet zeggen dat ze er onverzorgd uit moeten zien. Een beetje geduld en verzorging maakt een zeer groot verschil.

Ook de nagelverzorging is belangrijk. Vrouwen willen graag toch verzorgde nagels hebben, dus ook daar hou ik me mee bezig door deze regelmatig te lakken.